Blog

Latest news from our company

Never stop learning.

İskenderun Turbo Tamiri

Servisimizde her marka ve model araçların turbo tamiri profesyonel ustalarımız tarafından yapılmaktadır. Sıfır ve ikinci el turbo satışımızla da hizmetinizdeyiz. Servisimizi aramadan karar vermeyin En uygun fiyata turbonuzu tamir ediyoruz. Ayrıca yine en uygun fiyata ikinci el turbo satışımızla Türkiye’nin her yerine satışımız bulunmaktadır. İkinci el turbolarımız garantilidir.

Turbo Arıza Belirtileri Nelerdir?

Arıza lambası yanar (yeni araçlarda),

  • Aracın çekişi düşer, yakıt sarfiyatı artar,
  • Turbodan anormal ses gelir-Turbo arıza sesi (ötme-siren gibi) (normal kulağa hoş gelen hafif ıslık sesinden farklı-şiddetli ses),
  • Motor yağ eksiltir,
  • Turbo basıncı düşer,
  • Egzozdan aşırı duman atar (egzozdan gri-mavi-beyaz duman çıkar)
  • Uzun yollarda aşırı sıkıştırma sebebi ile turbonuz arızalanır,
  • Yağ bakımı çok önemlidir turbo mili aşırı egzoz gazına maruz kalır en zor şartlarda çalışan en önemli parçadır.
  • Sabahları çızırtı sesine dikkat ediniz soğuk havalarda
  • Yokuşlarda yığılma olduysa devir kaybı (önemli)
  • Arkadan aracı biri çeker hissiyati alabilirsiniz.

Turbo arızası nasıl anlaşılır ?

  • Yakıt sarfiyatındaki artış,
  • Yük altındayken zorlanmalar, Turbodan belirgin seslerin gelmesi,
  • Devrilenime ivmesinin düşmesi,
  • Turbo basınç göstergesinde düşüş,
  • Yağ eksiltme ve yakma,
  • Yakıtın Yanma fonksiyonunda aksaklıklar sonucu egzozdan gelen beyaz duman,
  • Motor arıza lambasının yanması

TURBOCHARGER

Firmamız gemilerde ve elektrik santrallerinde konuşlu büyük diesel motorlarının turbocharger üniteleri için bakım, onarım ve komple overhaul hizmetlerini yerinde veya atölyesinde sunmaktadır.

Bu hizmetler deneyimli ve sertifikalı ekibimiz tarafından üretici standartlarında sağlanmaktadır.

Yerinde Yapılan İşler
Firmamızdan normal bakım periyotlarının dışında ara periyotlarda da müşteri tarafından turbocharger için bakım istenebilir.

Bu durumlarda gemiler için demirleme süresince veya tersane bünyesinde, enerji santralleri için ise sahada bakım onarım yapılabilmektedir.

Bu kapsamda;
– Turbocharger’in sökülmesi,
– Yatakların ve diğer parçaların kontrol edilmesi,
– Nozul ring ve cover ring temizliklerinin yapılması,
– Gerekli modifikasyonların yapılması sağlanmaktadır. Bu işlemler deneyimli ve eğitimli personelimiz tarafından aciliyet derecesine göre 7/24 çalışılarak tamamlanır ve müşterinin isteği doğrultusunda seyir tecrübesi icra edilir.

Turbocharger Yenileştirme Paketi Uygulaması  

Yenileştirme paketi uygulaması ile ;
– Daha iyi makine performansı,
– Yakıt ve yağlama yağı tasarrufu,
– Daha uzun makine ömrü, 
– Son teknoloji servis ve yedek parça desteği, sağlanır. 

Ayrıca eski tip turbocharger yedek parçaları pahalıdır ve temin süreleri uzundur. Turbocharger yenileştirme paketi uygulamaları bu gibi durumlarda en uygun çözüm olabilir

Atölyede Yapılan İşlemler
Periyodik bakım dönemlerinde veya yerinde tamiri mümkün olmayan durumlarda turbocharger yerinden alınarak atölyeye getirilmekte ve sırasıyla aşağıdaki işlemler uygulanmaktadır.

Rotorun sökülmesi ; Atölyeye getirilen turbocharger için ilk etapta rotor söküm işlemi yapılmaktadır. Bu söküm işlemi için özel aparatlar kullanılmaktadır.

Parçaların temizlenmesi ; Temizleme yöntemlerinden birincisi olan raspa işlemi iki farklı makine kullanılarak yapılmaktadır. Birinci makine emme prensibinden faydalanırken ikincisi yüksek basınç uygulayarak raspa işlemini tamamlar.
Diğer temizleme yöntemi olarak özel bir kabinde su ile temizleme yapılmaktadır. Bu kabin kapalı çevrim sistemi ile çalışmakta olup çevreci özelliğinden dolayı yıkama süreci sonunda kirli suyu santrifuj ile ayrıştırmakta ve atık suyu bir haznede toplamaktadır.

Ölçümlerin ve tahribatsızlık testlerinin yapılması ; Ölçümlerin alınması ve parçaların test edilmesi turbocharger bakımının önemli bir kısmını oluşturmaktadır. Ölçüm sonuçları gerekli ve pahalı parçalarla ilgili değerlendirmeler için referans olarak kullanılmaktadır.

Parçaların incelenmesi ve değişmesi gereken parçaların tespit edilmesi ; Temizlik sonrasında parçalarda yapılan inceleme neticesinde değişmesi gereken parçalar belirlenmekte ve müşteri bu parçalar hakkında bilgilendirilmektedir.

Türbin kanatlarının onarımı ; Deforme olmuş türbin kanatlarının yeniden kullanılması amacıyla ve müşteri tarafından talep edilmesi durumunda, kanat onarımları yapılmaktadır. Benzer şekilde, değiştirilecekleri güne kadar kullanılabilir kılmak için bazı türbin nozul ring tiplerinde çatlak onarımları yapılmaktadır.

Rotorun dinamik balansının yapılması ; Turbocharger bakımının en önemli aşamalarından biri olan dinamik balans işlemi atölyede bulunan gelişmiş balans makinesi ile yapılmaktadır. Daha kesin veri ve sonuçların alınabilmesi için balans makinesi üzerinde büyük ve küçük turbochargerlar için kullanmak üzere ölçüm cihazları da mevcuttur.

Parçaların yeniden birleştirilmesi ; Tüm atölye işlemleri tamamlandıktan sonra turbocharger komponentleri birleştirilerek makine üzerindeki yerine montajı yapılır.

Turbo Parça Numaralarının Önemi

Parça Numaralarının Doğru Tespitinin Önemi

Kullanılan turbonun tipinin ve modelinin doğru tespit edilebilmesi için etiket üzerindeki yazıların ne anlama geldiğinin ve/veya en azından hangi numaranın parça numarası olduğunun bilinmesi gerekmektedir. Aksi halde, yanlış turbo ve yedek parçaları tedarik edilebilir. Bunun sonucunda;

  • Motorunuzda performans sorunu yaşanabilir.
  • Hatalı parçaların kullanımı sonucu turbo tamamen hasarlanabilir.
  • Turboda oluşan hasar motorunuzda da büyük hasarlar oluşturabilir.
  • Yanlış turbo ya da malzeme tedariki sonucu gereksiz masraflar oluşur, zaman kaybınız ve maliyetleriniz artar.

Turbo Nasıl Çalışır

Teoride turbo basit bir sıcak hava pompası gibi çalışır, motorun içine daha fazla yanma havası girmesini sağlayarak, yakıtın daha iyi yanmasını sağlar. Böylece motor verimi artar ve çok daha fazla güç elde edilir. Motor, turbo sayesinde daha fazla güç üretirken aynı zamanda; yakıt sarfiyatı düşer ve atmosfere bırakılan zararlı gazların miktarı azalır.

Turbo, yüksek mühendislik ürünüdür. Çok yüksek devirlerde, büyük termal zorlamalar altında, çok küçük klerensler ve limitler içinde çalışır.

Genel olarak yapısına bakıldığında; kanatlı bir mil, milin ucuna bağlı emme pervanesi ve bu mili taşıyan yatak sisteminden oluşur. Kanatlı mil ve emme pervanesinden oluşan bütüne “rotor” denir. Bütün yatak sistemi ve rotora ise “ana merkez” yuvalık yapar.

Turbo, yüksek mühendislik ürünüdür. Çok yüksek devirlerde, büyük termal zorlamalar altında, çok küçük klerensler ve limitler içinde çalışır.

Rotorun dönme hareketinden dolayı oluşan radyal etkiler ana merkez içinde bulunan radyal yataklar tarafından emilir. Egzost gazının itme etkisi ise eksenel yataklar tarafından absorbe edilir. Bu sistemin tamamı makine karterinden pompalanan sistem yağı ile yağlanır. Yağın egzost ve hava tarafına kaçmasını, egzost ya da havanın da yağa karışmasını önleyen elemanlara ise “sızdırmazlık segmanı” denir.

Egzost gazının girdiği ve kanatlara çarpıp mili döndürdükten sonra turboyu terk ettiği kısım “egzost salyangozu”dur. Aynı şekilde emme pervanesi tarafından emilen havanın sıkıştırılıp basıncı arttırıldıktan sonra motora doğru yönlendirildiği kısma ise “emme salyangozu” denir.

Motorlarda turbo, egzost devresi üzerinde egzost manifoldu ile egzost boruları arasına yerleştirilmiştir. Turbonun rotoru, egzost manifoldundan gelen gazın kanatlara çarpmasıyla döner. Bu işi yapan egzost gazının sıcaklığı 900 – 950 °C’ ye kadar ulaşır ki bu da turbo üretilirken özel nitelikli malzemelerin kullanıldığı anlamına gelir.

Makinenin hızı ve/veya yükü turbonun ne kadar hızlı döneceğini belirler. Makine rölantide çalışırken turbo en düşük devirde döner. Manifoldtan geçen egzost gazı miktarı arttıkça turbonun da hızı artar.

Rotorun diğer ucunda emme pervanesi yer almaktadır. Rotor dönmeye başlayınca bu pervane de dönmeye başlar. Böylece ortamdaki hava hızla dönen pervane tarafından emilir ve sıkıştırılarak basıncı yükseltilir. Turbonun emme tarafına ortam sıcaklığında giren hava sıkıştırmanın da etkisiyle iyice ısınır ve sıcaklığı 200°C’ ye kadar ulaşır. Hava sıcaklığı yükseldikçe yoğunluğu düşer. Bu da yanma odasına daha az hava gireceği anlamına geldiği için hava; motor ile emme salyangozu arasına monte edilen soğutucuya yönlendirilir. Burada yeteri kadar soğuduktan sonra motora girer.

Bu kadar hassas dengeler üzerine kurulan, yüksek devirde ve ağır termal etkiler altında çalışan turbonun servis ve bakımları mutlaka uzman kişiler tarafından yapılmalıdır. Kaliteli olmayan servis, bakım ve onarımlar yüksek maliyetli zarar ve kayıplara neden olabilir.

Turbonun Tarihçesi

  • İlk turbolu motorun tarihi, içten yanmalı ilk motorun icadı kadar eskidir. 1885 yılında Gottlieb Daimler ve 1896 yılında Rudolf Diesel sıkıştırılmış havayı silindirlere vererek yakıt sarfiyatını düşürüp performansı arttırmayı denediler.

  • 1905 yılında İsviçreli Alfred Büchi ilk turboyu (Turbocharger) icat etti. İlk modelde, yakıt hava karışımının bugünkü sisteme benzer bir sistemle sıkıştırılıp silindirlere yollanmasıyla performansın arttırılabileceği görülmüştür.

  • 1910 yılında ilk aşırı doldurmalı (supercharged) makine Murray-Willat tarafından yapılmıştır. Bu sayede yüksek irtifalarda uçan uçaklardaki kronik yanma problemleri çözülmüştür.

  • 1919 yılında Amerikan firması “General Electric” yine bir uçak dizaynı için turbolu (turbocharger) motoru yaptı. Bu motor sayesinde uçak 28500 ft.’e çıkarak yeni dünya irtifa rekoru kırdı.

  • Egzost gazı kullanılarak çalıştırılan ilk başarılı makine yine Alfred Büchi tarafından 1925 yılında yapıldı. Bu sistemde %40 oranında verim elde edildi. Motor endüstrisinde turbolu sistemlere tam manasıyla dönüş bu tarihten sonra başladı.

  • Bu teknoloji başlangıçta gemi makinaları gibi çok büyük sistemlerde kullanıldı. 1938 yılında İsviçreli Saurer firması turbolu makineyi markete tanıttı.

  • 1962/63 yıllarında Chevrolet Corvair Monza ve Oldsmobile Jetfire turbolu ilk arabalar olarak piyasaya sürüldü.

  • 1973 yılındaki petrol krizinden dolayı, oldukça iyi yakıt ekonomisi sağlayan turbolu araçların üretilmesi teşvik edildi. Böylece ilk yatırım maliyetleri düşürüldü ve bu tip araçların kullanımı arttı.1980 li yılların sonunda egzost emisyonu ve hava kirliliği ile ilgili regülasyonların da arttırılmasıyla bu araçlara olan rağbet ve teşvik oldukça arttı. Günümüzde tüm ticari araçlar turbolu. Ayrıca bu yıllarda Formüla 1 yarışında kullanılan araçlar da turbolu yapıldı ve motor güçleri 1500 hp’ ye kadar ulaştı. 70li yıllarda, Avrupa’da turbo benzinli araçlarda da kullanıldı. BMW firması 1973 yılında “2002 turbo” modelini tanıttı. Ama beklediği başarıyı yakalayamadı.

  • 1978-81 yıllarında Alman Mercedes, firması 300SD dizel araçlarında turboları kullanmaya başladı. Böylece doğal emişli dizel araçlarda görülen düşük performans, çok yavaş hızlanma gibi sorunlarda ortadan kaldırıldı.

  • Aynı yıllarda, turbonun etkisiyle gücü atan ve yakıt sarfiyatı düşük dizel motorlar yolcu otobüslerinde de kullanılmaya başlandı.

  • 1990 dan itibaren turbolu dizel araçlar sadece yüksek üç ve düşük yakıt tüketimi anlamına gelmiyordu. Ayrıca düşük CO2 salınımı ve çevreye olan düşük kirletme etkisinden dolayı da tercih sebebi oldu. Ayrıca benzinli araçların materyal yapısının güçlendirilmesiyle, turbo bu tip araçlarda da kullanılmaya başlandı.

Turbo Servisi Esnasında Yapılması Gereken Kontroller

MONTAJ ÖNCESİ:

  • Eski turbonun arıza nedeninin bulunduğundan ve bu etkinin tamamen giderildiğinden emin olunmalı
  • Turbo parça numarasının uygunluğu mutlaka kontrol edilmeli. Turbonun onarımı mutlaka profesyonel bir ekip tarafından yapılmalı
  • Motor havalandırmasının uygun şekilde çalıştığı kontrol edilmeli
  • Turboya yağlama yağının uygun şekilde geldiğinden ve kartere yağ sirkülasyonundan emin olunmalı
  • Hava emiş, hava çıkış ve egzost gazı giriş çıkış mahallerinde aşağıdaki hususlar kontrol edilmelidir;
    • Tüm elemanların uygun şekilde çalıştığı
    • Ortamın yabancı madde, parçacık ve yağ artıklarından arındırıldığı
    • Turboya gelen tüm hortum ve devrelerin temizliği ve kondisyonları
  • Su soğutmalı modellerde, soğutma suyunun miktarı ve devrede hava olup olmadığı kontrol edilmelidir.
  • Emme ve egzost salyangozlarının pozisyonlarının tam doğru olduğu kontrol edilmelidir.
  • Montaj için uygun takımlar hazır bulundurulmalı ve sıkma torku değerlerine uyulmalıdır.
  • Flenç ve bağlantı rekorlarının dişleri temiz ve hasarsız olmalıdır.
  • Montaj esnasında uygun sızdırmazlık elemanları kullanılmalıdır.
  • Yağ ve yağ filtreleri motor üreticisinin talimatlarına uygun şekilde değiştirilmelidir.

MONTAJ SIRASINDA:

  • Yağ besleme devresi bağlanmadan önce, turboya bir miktar yeni yağlama yağı ilave edilmeli, rotor yavaşça döndürülerek yataklara ön yağlama yapılmalıdır.
  • Parçaların uygun şekilde monte edildiği, herhangi bir gevşeklik veya kasıntılı bağlantının olmadığı kontrol edilmelidir.

MONTAJ SONRASINDA:

  • Motor 2 dakika boyunca rölantide (boşta) çalıştırılmalıdır.
  • Bu esnada tüm hava, egzost, yağ ve eğer varsa soğutma suyu devre ve bağlantılarına dikkatlice kaçak kontrolü yapılmalıdır.
  • Herhangi bir vibrasyon, anormal ses ve gürültü olmadığı kontrol edilmelidir.
  • Yaklaşık 20 saat veya 1000 km sonra tüm bağlantılar tekrar gözden geçirilmeli ve herhangi yağ, su, hava ve gaz kaçağı olmadığından emin olunmalıdır. Tüm bağlantı cıvata ve kelepçelerine gevşeme kontrolü yapılmalıdır.

Waste-Gate Ayarı Neden Önemlidir?

Küçük bir turbo düşük motor devirlerinde talebi rahatlıkla karşılayabilir. Ancak yüksek devirlere çıkıldıkça turbo devri de artar ve bu durum kontrol edilmez ise turbo dayanabileceğinden daha yüksek devirlerde çalışacak ve ihtiyaç duyulandan çok daha fazla hava basacaktır.

Aşırı devirleri önlemek ve hava basıncını kontrol edebilmek için bazı turbolar “Waste-gate” sistemi ile donatılmıştır. Hava basıncı istenilen seviyeye ulaşır ulaşmaz, waste-gate sistemi devreye girer ve gerekenden fazla egzoz gazını by-pass ederek turbo kanatları yerine doğrudan egzoz devresine yönlendirir. Böylece turbo devri ve hava basıncı kontrol altına alınmış olur.

Servis ve bakımlarda waste-gate sistemi dikkatlice kontrol edilmeli, operasyonunun rahat olduğu ve dizaynına uygun şekilde çalıştığı kesinlikle kontrol ve test edilmelidir. Sağlıklı şekilde çalışmayan waste-gateler;

  • Turbonun performansını direkt olarak etkiler. Turbonuzun ve motorunuzun performansını olumsuz yönde etkiler.
  • Aracınızda çekiş problemlerine neden olabilir.
  • Zamanında açmayan waste-gate, turbo milinin aşırı dönmesine neden olur. Bu esnada parçalar gereğinden fazla ısınır, çok fazla radyal ve eksenel kuvvetlere maruz kalır ve hasarlanarak turboya ve motora çok büyük hasarlar verebilir.

Turbo Bakımı

Turbo egzozdan çıkan gazın basıncı ile çalışan bir türbin ve bu türbinden hareket alan bir fan kullanılarak motora giren havanın sıkıştırılarak yanmanın verimini artırmakta kullanılır.

İskenderun Aslan Turbo Servisi, dizel araç kullanırken dikkat etmeniz gereken önemli bilgiler sunuyor;
Turbo dizel motora sahip olan araçlar gaz verilerek ısıtılmamalıdır. Hava iklim koşullarına göre 30 – 90 saniye  arasında  rölantide  çalışması ondan sonra yola çıkılması. Diğer önemli nokta ise motor soğukken yüksek devirde kullanılmamalıdır. Çünkü motor soğukken yüksek devire çıkması aynı zamanda yüksek basınç oluşmasına neden olur bu durum turbo türbinlerine zarar verebilir. Yani motor soğukken 2500 devri aşmamakta fayda var.

Turbo Tamiri ve Bakımı yapılan araçları çalıştırmak kadar stop etmekte büyük önem arz eder. Tıpkı ilk çalıştırmada motorun gaz verilmeden ısıtılması gerektiği gibi stop edilirkende en az 30 saniye gaz verilmeden çalıştırılması gerekir.
Bunun nedeni motor çalışırken turbo türbinlerini birbirine bağlayan milin yağlanmasıdır. Kontağı kapattığınızda motor durur buna bağlı olarak yağlama da durur. Ancak turbo yağsız olarak bir süre daha dönmeye devam eder. Bu durum turboda büyük zararlar açabilir. O yüzden motoru stop etmeden önce rölantide bir süre çalıştırarak turbo türbinlerinin normal devrine inmesi beklenmelidir.
Eğer turbo dizel aracınızı sağlıklı olduğu kadar ekonomik olarak da kullanmak istiyorsanız “maximum tork” durumuna dikkat etmeniz gerekir. Yani dizel araçlar için maximum tork gücü üreten devir aralığını geçmemelisiniz.

Turbo dizel araçlarda maximum güç genellikle 1750 ile 3750 devirleri arasında üretilir. Bundan fazlası gereksiz ve zararlıdır. Aracınızın hangi devirde en yüksek torka ulaştığını bilmenizde yarar var. Araç hareket halindeyken de maximum güç aralığını geçip geçmediğinizi aracın çekişinden de hissede bilirsiniz.
İkinci önemli nokta ise kalkış ; kalkışlarda aracınızı kesinlikle rölanti (1000) devrine düşürmeyin. Bu durumda mazot pompası zarar görebilir.

İskenderun Aslan Turbo Servisi önerileri içinde rölanti de gidiyorsanız gaz pedalına bir anda yüklenmeyin, turbo yüksek basınç altında kalacağı için zarar görebilir.

İskenderun’da Turbo Hizmetleri

Yıllardır biriktirdiğimiz tecrübelerimizi sizler ile paylaşmak amacıyla, Hatay İskenderun Sanayi Sitesinde kurulan Aslan Turbo Servisi; genç ve deneyimli kadrosu ile sizlere; çözüme, gelişime, geliştirmeye ve işbirliğine dayalı kaliteli hizmeti, zaman kısıtlaması olmaksızın en kısa sürede vermeyi hedeflemektedir.

Kuruluşunun üzerinden çok kısa süre geçmesine rağmen, kalite politikaları, hizmet kalitesi, güven veren ilişkileri ve servis sonrası desteği ile sektörde dikkat çekmeyi şimdiden başarmıştır.

Siz iş ortaklarımıza hizmetlerimizi; son teknoloji ekipman ve cihazları kullanarak, en ekonomik, en etkili, en hızlı ve en kaliteli şekilde sunmak en büyük amacımızdır.

Bu vizyon çerçevesinde, Aslan Turbo Servisi hiçbir zaman elindekiler ile yetinmeyerek, değişime açık, teknolojileri sürekli izleyen ve uygulayan, yeni hedefler belirleyerek daima kendini geliştirmeye devam eden, sektörde önder bir firma olma yolunda emin adımlarla ilerleyecektir.

Bünyesinde bulundurduğu deneyimli mühendis kadrosuyla, Aslan Turbo Servisi olarak, sizlerle işbirliğini geliştirerek, sorunlarınıza çözüm üreterek yanınızda var olmaya her zaman devam edeceğiz.

Siz oldu demeden biz oldu demeyeceğiz.

Kurum Kültürümüz:

Dürüstlük: Aslan Turbo Servisi ailesi olarak, gerçek bir işbirliği ortamı oluşturmak için dürüstlüğün ilk şart olduğuna gönülden inanmaktayız. Yılların bize öğrettiği en önemli şey, karşılıklı güven ve saygı ortamı sayesinde her problemin kolaylıkla çözülebildiğidir. Bu nedenle siz iş ortaklarımızın bize olan güvenini sarsmamak ve bu güven ortamını arttırarak devam ettirmek bizim en önemli amacımızdır.

Sürdürülebilirlik:  Sürdürülebilirlik fikri, hizmetlerimizi planlama ve sunma süreçlerimizi, riskleri ve fırsatları nasıl değerlendirdiğimizi ve karşılıklı ilişkilerimizi ne şekilde yürüttüğümüzü kapsamaktadır. Böylece, gelişimin en önemli ayaklarından biri olan “Hizmete Değer Katmak” hususunu gerçekleştirebileceğimize inanıyoruz.

Aslan Turbo Servisi Kalite Ve Hizmet Politikalarımız:

  • Teslimat sonrası destek: Firmamız tarafından yapılan revizyon, bakım-onarım sonrası olası işçilik ve/veya malzeme kaynaklı olumsuz durumlarda sorunun giderilmesi için gerekli sorumluluğu üstlenme bilinci ile garantili hizmet sunmak.
  • 7/24 acil yardım: Özellikle Hatay ve İskenderun bölgesinde ihtiyaç duyduğunuz anda en kısa sürede soruna müdahale etmek.
  • Deneyimli uzman kadro: Mühendislik seviyesinde, deneyimli, yurt içi ve yurtdışı çalışma tecrübesine sahip personel kalitesi istihdamı.
  • Hizmet kalitesinde süreklilik: Sektördeki önde gelen firmalardan biri olmanın en önemli kriteri, hizmet kalitesi ve bu kalitenin sürekliliğidir. Bunu sağlamak için personel kalitesinden ödün vermeden yola devam etmek başlıca hedefimizdir.

“Birlikte Daha Güçlüyüz”

4 Zamanlı Dizel Motorunun Temel Çalışma Prensibi

Dizel motorları, kendinden tutuşmalı (self-ignition) içten yanmalı motorlar olarak bilinirler. Silindir içine emilen-basılan havanın sıcaklığı, sıkıştırma sonucu çok yüksek değerlere çıkarılır ve enjektörler tarafından püskürtülen dizel yakıtı da bu yüksek sıcaklık ile karşılaştığında kendiliğinden tutuşur ve oluşan patlama etkisi ile piston silindir içinde aşağı doğru itilir.

Pistonun aşağı doğru doğrusal hareketi, piston-pin ve krank-pin yatakları yardımıyla dairesel harekete çevrilerek motorun krank şaftı döndürülür.

Benzinli ve gazlı motorlar ile dizel motorları arasındaki en büyük fark hava-yakıt karışımının tutuşturulma şeklidir. Dizel motorlarında yanma kendi kendine oluşurken, benzinli ve gazlı motorlarda buji adı verilen tutuşturucuya ihtiyaç duyulur.

4 Zamanlı Dizel motorlarında; yakıtı silindir içine, her yakıt molekülünün en iyi şekilde yanmasını sağlayacak biçimde püskürtülmesi için yakıt pompaları ve enjektörler kullanılır. Bu birleşim yakıt takından gelen yakıtın basıncını arttırarak, yakıtın silindir içine pulvarize şekilde püskürtülmesini sağlar.

Dizel motorlarında krank şaftta ve volanda hareket oluşturup güç üretmek için birbirini belirli bir zamanlama ile takip eden basamaklara iş çevrimi denir. Bir iş çevrimi sırasıyla;

  • Emme Zamanı (Intake Stroke)
  • Sıkıştırma Zamanı (Compression Stroke)
  • Tutuşma ve Yanma Zamanı (Ignition and Combustion Stroke)
  • Egzoz Zamanı (Exhaust Stroke)

şeklindedir.

Gücün krank şaft ve volanın 1 tur (360°) dönmesi ile elde edildiği motorlara 2-zamanlı motorlar, 2 tur (720°) dönmesiyle elde edildiği motorlara ise 4-zamanlı motorlar denir.

Dizel Motor Kesit Resmi

1- Emme Zamanı (Intake Stroke)

Silindir kapağı üzerinde emme valfi açıktır. Bu periyotta piston aşağı doğru hareket eder. Emme manifoldundaki hava, piston aşağı doğru hareket ederken silindir içine dolar.

2- Sıkıştırma Zamanı (Compression Stroke)

Bu periyotta piston yukarı doğru hareket etmeye başlar. Silindir içine emilen havayı sıkıştırır. Sıkışan havanın sıcaklığı yükselir (motor tipine bağlı olarak 900 °C’ye kadar yükselir). Emme ve egzoz valflerinin her ikisi de kapalıdır. Bu çevrimin sonuna doğru, normal şartlarda kendi kendine tutuşma sıcaklığı 320 ila 360 °C olan dizel yakıtı silindir içine enjektörler yardımı ile püskürtülür.

3- Tutuşma ve Yanma Zamanı (Ignition and Combustion Stroke)

Gerçek işin yapıldığı safhadır. Çok sıcak hava ile karışan yakıt partikülleri kendiliğinden tutuşur ve silindir içinde patlama meydana gelir. Patlama etkisi ile piston hızlıca aşağı doğru itilir. Patlama esnasında iç basınç, motor tipine bağlı olarak, 180 bar basınca kadar yükselir ve yanma esnasında sıcaklık 200-2500 °C lere kadar çıkar.

4- Egzoz Zamanı (Exhaust stroke)

Çevrimin bu safhasında, egzoz valfi açılır ve silindir içinde yanma sonucu oluşan gazlar egzoz manifolduna doğru kaçmaya başlar. Piston yukarı doğru hareket ederken, silindir içindeki gazları manifolda doğru süpürür.

Dört zamanlı dizel motorun çalışması:

Doğal emişli motorlarda silindiri terk ederek egzoz manifolduna gelen gazlar atmosfere verilir. Ancak turbolu (turbochargerli) motorlarda, oluşan bu egzoz gazları turboyu döndürmek üzere kullanılır.

İskenderun Aslan Turbo En Hızlı ve Ekonomik Çözümler Sunar

Hizmet Anlayışımız

  • Teslimat sonrası destek: Firmamız tarafından yapılan revizyon, bakım-onarım sonrası olası işçilik ve/veya malzeme kaynaklı olumsuz durumlarda sorunun giderilmesi için gerekli sorumluluğu üstlenme bilinci ile garantili hizmet sunmak.
  • 7/24 acil yardım: Özellikle İskenderun ve bölgesinde ihtiyaç duyduğunuz anda en kısa sürede soruna müdahale etmek.
  • Deneyimli uzman kadro: Mühendislik seviyesinde, deneyimli, yurt içi ve yurtdışı çalışma tecrübesine sahip personel kalitesi istihdamı.
  • Hizmet kalitesinde süreklilik: Sektördeki önde gelen firmalardan biri olmanın en önemli kriteri, hizmet kalitesi ve bu kalitenin sürekliliğidir. Bunu sağlamak için personel kalitesinden ödün vermeden yola devam etmek başlıca hedefimizdir.

“Birlikte Daha Güçlüyüz”